Amaç: Radyasyon kaynağı cihazlarının ve radyoaktif maddelerin tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanımında radyasyon güvenliğinin sağlanması, ortak sorunların belirlenmesi ve çözüme yönelik faaliyetlerin bir bütünlük içinde düzenlenip yürütülmesi, blok başhekimlikleri tarafından alınması gereken önlemlerin ve uygulamaların belirlenerek ilgili birimlere iletilmesi görevlerini yerine getirmek.
Planlama: Koordinatör Başhekimlik tarafından planlaması yapılarak 6 ayda bir (yılda 2 kez) ve gerektiğinde toplanmalıdır. Ekipte lisans sahibi/sahipleri, radyasyondan korunma görevlisi/görevlileri, sağlık fizikçileri, sağlık bakım hizmetleri temsilcisi, hastane yönetimi temsilcisi (başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı gibi), radyasyon kaynağı kullanan her bir birimin (Radyoloji, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp ve Kardiyoloji vb.) temsilcisi yer almalıdır.Hastanenin uygulamasına göre belirlenen ekip artırılabilir. Gündem konularına göre hizmet alım firmaları komiteye davet edilebilir.
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
- Erişilebilen en düşük doz (ALARA -As Low As Reasonably Achiveable) ilkelerine uygun olarak, görevli personelin, hasta ve hasta yakınları ile çevrenin radyasyondan korunmasını sağlamak amacıyla gerekli düzenlemeleri yapmak.
- Radyasyonlu alanlarda ölçüm ve izlemi denetlemek.
- Radyasyon korunmasında optimizasyon, radyoaktif madde kullanılan alanların güvenliğinin sağlanması, radyasyon kaynaklarının çalınması ve kaybolmasını engelleyecek güvenlik sisteminin oluşturulmasını sağlamak.
- Radyoaktif kaynakların depolanması, kayıt ve taşınması ile ilgili kurallarının uygulamasını belirlemek.
- Radyasyonlu alanlarda çalışan personelin denetimli alanlarda çalıştığı sırada kullanmak zorunda olduğu TLD ve/veya film dozimetre sağlamak ve denetlemek.
- Denetimli ve gözetimli alanlarda, radyasyon düzeyine uygun uyarı ve etiketlerin, çalışma kurallarının ve acil durum planının bulunmasını ve kolayca görülebilecek biçimde yerleştirilmesini sağlamak
- Radyasyonlu alanlarda bulunan cihazların bakım-onarım, kalibrasyon ve nitelik denetimlerinin yapılmasını sağlamak ve izlemek
- Radyasyonla çalışan kişilerin RGK tarafından oluşturulmuş protokollerle sağlık taramalarının yapılmasını tasarlamak ve denetlemek.
- Radyasyonla çalışan tüm birimlerden, yıllık durum değerlendirme bildirimi almak.
- Denetimlive gözetimli alanlarda çalışan kişilerin hizmet içi eğitimlerini sağlamak. Eğitim izlencelerinin güncellemesini yapmak ve uygulamak.
- Radyasyon Güvenliği El Kitabını hazırlamak ve güncellemek
- Komite, NDK ve diğer kuruluşların (Sağlık Bakanlığı gibi) yayınlamış oldukları radyasyondan korunma ve güvenliği mevzuatını inceleyip, yerine getirmekle yükümlü olduğu tüm hususları yürürlüğe koymak üzere ayrıntısıyla planlayıp; tanı, tedavi ve araştırma amacıyla radyasyonla çalışan her bölüm için bir organizasyon şeması oluşturup uygulanmasını sağlamalıdır.
- Her toplantıda yürürlükteki radyasyondan korunma ve güvenliği programları dahilinde alınan kişisel ve kolektif dozları değerlendirmeli ve personelin bu değerlendirmeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamalı, iyileştirme gerektiren uygulamalara dönük tavsiyeleri belirlemelidir.
- Komite, radyasyonla çalışan kişilerin eğitim ve deneyimi ile ilgili olarak yeterlilik değerlendirmeleri yaparak gereken bilgi aktarımını sağlamak üzere eğitim programlarını oluşturmalı ve gereksinimlere göre yenilemelidir.
- Komite, üç ayda bir radyasyondan korunma sorumlusu/sorumlularının yardımıyla tüm olağandışı durumları gözden geçirmeli, sebepleri, gelişimi, alınan önlemleri ve tekrarlanmaması için yapılan düzenlemeleri değerlendirmelidir.
- Komite, “Etik Kurul” ile iş birliği kurarak araştırma amacıyla yapılacak her türlü radyasyon içeren uygulamalara dönük önerileri inceleyip, radyasyon güvenliği açısından değerlendirmeli ve gerekçelendirme prensibine uygun olarak karar almalıdır. Kuruldan onay alınmadan radyasyon içeren hiçbir çalışma başlatılmamalıdır.
- Radyasyon güvenliği programlarını yeniden gözden geçirmeli, aksayan yönleri saptamalı, yenilemelidir. Her yıl hazırlanan radyasyon güvenliği programlarının ve Radyasyon Güvenliği El Kitabı’nın bir kopyasını NDK’ ya göndermelidir.
13 Ağustos 2024