Verdiğimiz Hizmetler

EVAR-TEVAR

Aort atardamarı kalpten çıkan ve tüm vücudumuza temiz kanı götüren en büyük atardamarımızdır. Aortun normal çapının üzerine çıkarak genişleyerek baloncuk yapmasına anevrizma denilmektedir. Aort damarında yıllar içinde gelişen anevrizma (balonlaşma) zamanında tedavi edilmediği durumlarda damarın yırtılmasına (aort diseksiyonu) ve hastanın ölümüne sebep olur.

Aort damarının  genişlemesi veya yırtılması durumunda açık ameliyat tekniği ile, sorunun bulunduğu göğüs kafesi veya karın açılarak  genişlemiş ve bozulmuş aort damarı yapay bir damarla değiştirilerek tamir edilmektedir. Son yıllarda aort anevrizmalarının ve yırtılmasının tedavisinde  karın veya göğüs kafesi açılmadan uygulanabilen kapalı ameliyat teknikleri (EVAR,TEVAR) geliştirilmiştir.

EVAR: Karın içindeki aort balonlaşmalarında veya yırtılması durumunda kapalı ameliyat tekniği ile aort damarının değiştirilmesidir. Genellikle böbrek arterlerinin aşağısındaki aort bölümünün anevrizmalarında kullanılır.

TEVAR: Göğüs kafesi içindeki aort bölümünün genişlemesi veya yırtılması durumunda kapalı ameliyat tekniği ile aort damarının değiştirilmesidir.

Bu kapalı ameliyatlar anjio laboratuarında veya hibrid (anjiyo ve açık ameliyatın birlikte yapılabildiği) ameliyathanelerde yapılır. Aort atardamarına ulaşmak için her iki kasıktaki atardamar kullanılır. Özel kataterler üzerinden, yapay damar hastalıklı bölüme ilerletilerek içeride şemsiye şeklinde açılması sağlanır.

Aort anevrizmalarının tedavisinde halen standart açık ameliyatlar yapılmakla birlikte kapalı teknikle yapılan operasyonların oranı her geçen gün artmaktadır.  Özellikle genel durum bozukluğu, eşlik eden diğer hastalıklar ve ileri yaş sebebiyle açık ameliyatların yüksek riskli olduğu hastalarda EVAR-TEVAR operasyonları düşük riskle yapılabilmektedir.

İşlem esnasında iyi bir anestezi desteği, anjio ile mükemmel görüntüleme, doğru malzeme ve cerrahi deneyim başarıyı artırmaktadır.

Kapalı tekniğin yapılabilmesi için öncelikle yapay damarın tutunabileceği sağlam bir aort bölümünün bulunması ve aort atardamarın belli bir derecenin üzerinde açılanma yapmaması gerekir.

Bu teknikte ameliyat kesisi açık ameliyat ile karşılaştırılamayacak derecede küçüktür. Ameliyat sonrası ağrısı az miktardadır. Hastalar kısa sürede ayağa kalkabilmekte ve iyileşme hızla gelişmektedir. Açık ameliyatlarda hasta yaklaşık 7 gün hastanede yatmakta iken açık ameliyatlarda bu süre 3-4 gündür. Hastalar günlük normal yaşantılarına çok kısa sürede dönebilmektedir.

04 Aralık 2024