Erişkin Acil

Birim Hakkında

erişkin 1.jpeg
 
 Erişkin Acil  Tıp Kliniği’nin Ayaktan (E Blok alt zemin kat)  ve ambulans (F blok alt zemin kat ) girişi olmak üzere iki girişi bulunmakdır. Erişkin  Acil  Tıp Kliniğimizde hasta kayıt ve karşılama bölümü, hasta bekleme salonu, triyaj alanı, yeşil alanlar/ ilk muayene alanları Sarı alan ,Kırmızı alan, Acil Psikiyatri alanı, KBRN(Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik Ve Nükleer) alanı, Acil endoskopi alanı,Acil KBB(Kulak Burun Boğaz) odası Acil ortopedik muayene alanı, EKG-Enjeksiyon  Pansuman odaları, kan ve numune alma alanı, Erişkin canlandırma (resüsitasyon) odası, , Sosyal hizmetler görüşme odası alanlarını içermektedir. Acil servis içinde kesintisiz hizmet veren bir acil radyoloji ünitesi bulunmakta olup, içerisinde röntgen, tomografi ve MR cihazları yer almaktadır.
Hastanemiz bünyesinde acil hizmetler için 3 adet  yükseltilmiş heliport bulunmaktadır.
 
ACİL TIP KLİNİĞİ

Acil Tıp dünyada ilk olarak 1968 yılında başlamıştır. 1972 yılında İngiltere’de, 1979 yılında da Amerika’da uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ise Acil Tıp Uzmanlığı 30 Nisan 1993 tarih ve 21567 sayılı resmi gazete yayımlanması ile kabul edilmiştir. İlk etapta eğitim suresi 3 yıl olarak belirlenmiş, 2002 yılında 5 yıla çıkarılmış, şu anda da 4 yıl olarak devam etmektedir.
Acil Tıp, asıl görevi beklenmedik bir hastalık veya bir yaralanma durumunda, hastayı değerlendirmek, müdahalesini yapmak, tedavisini başlatmak ve daha ileri sakatlık ve yaralanmadan korumak olan bir uzmanlık dalıdır.
Uzman Hekim klinik ve girişimsel yetkinlikler edinilirken ve uygulanırken temel yetkinlik alanlarında belirtilen diğer yetkinliklerle uyumlu bir şekilde uygulayabilmelidir.
Uzman hekim aşağıda listelenmiş klinik yetkinlikleri ve eğitimi boyunca edindiği diğer bütünleyici “temel yetkinlikleri” eş zamanlı ve uygun şekilde kullanarak uygulamalıdır.
Acil Tıp kliniğinin çekirdek müfredatına paralel olarak;
Teorik dersler: Haftalık minimum 4-6 saat çekirdek müfredata paralel olarak planlanır.
Pratik uygulama: Eğitim materyalleri üzerinde (maketler,..) girişim becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.
Mortalite saati
Makale saati
     Vaka saati
     Hasta başı eğitim vizitleri: Eğitim sorumlusu tarafından haftada minimum 5
     kere eğitim vizitleri yapılır.

Kliniğimiz:


TRİAJ = Acil servise başvuran hastalara ilk olarak kapıda, 5 li triaj sistemine göre triaj yapmakta olup özel eğitimli Hemşireler tarafından karşılanan ve ilk şikayetlerini ve öyküleri alınan hastalar şikayetlerinin ciddiyetine ve aciliyetine göre acil servi için özel olarak dizayn edilmiş odalara alınırlar.

T1 alanında ; kritik dakili hastalar (ortalama 20-50 hasta/gün)
T2 alanında ; Kritik travma hastaları (ortalama 30-50 hasta/gün)
T3 alanında ; minör travmalar (ortalama 90-150 hasta/gün)
T4 alanı: Sarı alan (ortalama 300-350 hasta/gün)
T5 alanı; (ortalama 100-150 hasta/gün)

RESÜSTASYON (CPR)  BİRİMİ

Bu odada ani ölüm, kalp durması, ölüm riski yüksek travma vakalarına vb. müdahale edilir.
Bu odada devamlı açık bilgisayarlı mönitör, ileri havayolu desteği için gerekli malzemeler, kalp ve solunum desteği için gerekli araçların yanında canlandırma işleminde kullanılan her türlü ilaç bulunur.

MONİTÖRLÜ GÖZLEM 

Monitörlü Gözlem ilk şikayetlerinde hayati tehlike riskleri nispeten daha az olan ve hayati bulguları daha stabil hastaların ilk tedavi ve takiplerinin yapıldığı yerdir.
 
ACİL GÖRÜNTÜLEME ÜNİTESİ
RÖNTGEN
TOMOGRAFİ
MR
NEGATİF BASINÇLI DEKONTAMİNASYON ODASI
EĞİTİM SALONU
ULTRASONOGRAFİ (Acil Tıp Kliniğine Ait)
EKO (Acil Tıp Kliniğine Ait)
GEÇİCİ EKSTERNAL PACEMAKERLAR
SANTRAL VENÖZ KATETERLERİ VE TAKMAK VE TORAKOTOMİ VE TÜP TORAKOSTOMİ GİBİ GİRİŞİMSEL İŞLEMLER

15 Kasım 2024