Amaç: Hastaneye çeşitli hastalıklar nedeniyle yatmış olan hastalarda malnütrisyon ya da riskini tespit etmek, tespit edildikten sonra nütrisyon planı oluşturmak ve uygulamak, takibini yapmak ve nütrisyon desteğinin sonuçlarını incelemek ve etkinliğini devam ettirmektir.
Planlama: Blok Başhekimlikleri tarafından planlaması yapılacak ayda bir (yılda 12 kez) ve gerektiğinde toplanmalıdır.(H ve G blok süreçleri aynı ekip tarafından yürütülür.) Farklı bölümlerde uzman doktorlar (Anestezi, Pediatri, Endokrin, Gastroenteroloji, Genel Cerrahi) eczacı, diyetisyen ve nütrisyon hemşiresi ekipte yer almalıdır. Toplantıda alınan kararlara göre hasta güvenliği komitesine taşınması gereken konular hasta güvenliği komitesinde ele alınır. Hastanenin uygulamasına göre belirlenen ekip artırılabilir. Gündem konularına göre hizmet alım firmaları komiteye davet edilebilir. Alınan tüm kararların ıslak imzalı hali koordinatörlük kalite ve verimlilik birimine ve koordinatörlüğe raporlanmalıdır.
Görev, Yetki ve Sorumluluklar:
- Kurumun belirlediği hedef, politika ve düzenlemeler doğrultusunda nütrisyon hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak.
- Malnütrisyonun önemi ve beslenme destek tedavisinin değeri konusunda bilgi sahibi olmak ve diğer sağlık çalışanlarının konuyla ilgili farkındalığının artırılmasında aktif rol almak.
- Nütrisyon destek tedavisinin etkinliğini izlemek, gerekirse katkı sağlamak.
- Nütrisyon desteği alan hastalarda ilaçların doğru şekilde uygulanması, etkileşimleri (ilaç-ilaç, ilaçbesin), geçimsizlikleri ve formülasyonların güvenilirliği ile ilgili değerlendirme yapmak.
- Parenteral nütrisyon karışımlarının uygun koşullarda hazırlanmasını kontrol etmek.
- Beslenme ürünlerinin stabilitesi, saklama koşulları ve uygulama şekli konusunda klinik çalışanlarını kontrol etmek.
- Nütrisyon destek tedavisinde komplikasyonların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde katkı sağlamak.
- Nütrisyon destek tedavisinde kullanılan araç-gereç, ekipman ve ürünlerin temini sürecine katkı sağlamak.
- Klinik nütrisyon konusunda bilimsel ve güncel yayınları takip eder, seminer, toplantı, kongre ve benzeri etkinliklere katılmak.
- Klinik nütrisyon ile ilgili hizmet içi eğitim verir ve devamlılığını sağlamak.
- Tüm uygulamaları kanıta dayalı tıp ve etik kurallar doğrultusunda yapmak.
- Enteral veya parenteral beslenme tedavisine yönelik hastalığa uygun ürünün seçimi yapmak.
- Hastaneye çeşitli teşhislerle yatmış olan hastalarda malnütrisyon ya da malnütrisyon riski tespit edildikten sonra bu hastalara nütrisyon planı ve hedefi oluşturmak, uygulamak, takibini yapmak ve nütrisyon desteğinin sonuçlarını incelemek ve sürekli iyileştirmek için gerekli faaliyetleri gerçekleştirmektir.
- Malnütrisyonda veya nütrisyon riskinde olduğu saptanan hastalar için nütrisyon desteği sağlamak.
tanımlandığı şekilde yapılır.
12 Ağustos 2024