Libya'dan Türkiye'ye getirilen hastalar dehşet anlarını anlattı: 'Akrabalarım gözümün önünde yandı'
04 Ekim 2022

20220926_libya-dan-turkiye-ye-getirilen-hastalar-dehset-anlarini-anlatti-aciklamasi-akrabalarim-gozumun-onunde-yandi.jpg
Libya’da akaryakıt tankeri devrildikten sonra yaşanan patlamada ağır yaralanan ve tedavileri için Türkiye’ye getirilen hastalar dehşet anlarını anlattı.
Libya’da geçtigimiz ay bir akaryakit tankeri devrildikten sonra yasanan patlamada can kayiplari yasanirken çok sayida kisi yaralandi. Agir yaralanan kisilerden 7’si tedavi için Türkiye’ye getirildi.

Vücudunda ciddi derecede yanik bulunan, hayati risk tasiyan 7 kisi için Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nde tedaviye baslandi. Ekiplerin gece gündüz demeden hummali bir sekilde arka arkaya gerçeklestirdigi operasyonlar sayesinde 1,5 aydir hastanede tedavi gören 7 kisiden 3’ü geçtigimiz günlerde taburcu oldu. Hastanede tedavisi devam eden 4 kisinin duruma iliskin Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan bilgi verdi. Turan, yaralilarin çok agir, neredeyse kurtarilamayacak pozisyonda hastaneye ulastigina dikkat çekerken, yaralilar patlamadaki dehset anlarini Ihlas Haber Ajansi’na anlatti. Mohammed Abdulselam Ateeq, patlamada yakınlarını kaybettigini anlatirken duygusal anlar yasadi.

"Yüzde 95 ölümle istigal olan yaralar”
Hastalarin durumu ve gerçeklestirilen operasyonlar hakkinda bilgi veren Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, "45 gün önce Libya’da büyük bir patlama oldugunu ögrendik. 45 gün önce hastalarimiza yogun bakimimiza kabul ettik. Hafta sonu gece 23.30’dan itibaren hastalar gelmeye basladi, sabaha kadar çok agir hastalari kabul ettik. Gelir gelmez de hemen hizli bir sekilde ameliyatlarina basladik. Bu hastalarin 7 tanesinin ameliyati her gün 12 saat sürüyordu. Sürekli ekip yenileyerek 15 gün boyunca her gün neredeyse ameliyatlarini devam ettirdik, yasamda kalmalarini sagladik. Bize iletilen en agir vakalarin gönderildigiydi, onlardan biri; Adil’in orani yüzde 60-70’ye yakin tam kat cilt kaybina yakin agir yaralilardi. Bu yara oranlari dünya literatüründe yüzde 95 ölümle istigal olan yaralardir. Çok sükür, bu hastalari sagliklarina kavusturduk. Bütün hastane el birligiyle çalisti ve Libyali hastalara sifa olduk.3 tanesi taburcu oldu, diger 4 tanesi de artik taburculuk asamasinda, deri yaniklarinin iyilesme süreci devam ediyor. Plastik cerrahi islemleri gerekebilecek minör islemleri kaldi" seklinde konustu.



"Negatif basinçli yogun bakim ortamlarinda takip edilmeleri gerekiyor”

Prof. Dr. Turan, agir yaniklarda dogru müdahalenin önemine dikkat çekerek sözlerini söyle sürdürdü: "Hasarin az olmasi için özellikle çok yakin, usulüne uygun islemler yapilmasi gerekiyor. Yama olarak tabir ettigimiz islemler özel malzemelerle uygulandi, en modern tetkik ve tedavilerle bu hastalarin sagaltilmasi yoluna gidildi. Yanan bir dokuyu orada biraktigimiz zaman bir hafta 10 günden sonra o doku vücudu zehirliyor. Bakteriler içinde bir zemin olusturuyor ve bu hastalari kaybediyoruz. O dokuyu aldigimiz zaman da bu sefer doku korunaksiz kaliyor. Vücut bu sefer bakterilere açik hale geliyor onlari korumak için özel yapay deriler dedigimiz malzemeler, hazir kolajen malzemelerimiz diger koruma önlemlerimiz ve çok özel ameliyathane sartlariyla bu hastalarin negatif basinçli yogun bakim ortamlarinda takip edilmeleri gerekiyor. Bu çok emek, sabir isteyen durumlardir. Ekibimiz bu tarz hastalara aliskin, su an bu alt yapilan Avrupa’nin en büyük yara ve yanik alt yapisi. Öncelikle yaniktan korunmak lazim, is güvenligi önlemleri çok önemli"

“Onlarin da çocuklari vardi gözlerimin önünde yandilar”
Yakinlarini alevler içinde gördügü ani unutamadigini anlatan Mohammed Abdulselam Ateeq, “Olay gerçeklestiginde amcam, yakinlarim oradaydi, onlarin yandigini gördüm. Alevlerin içinden çiktim, sehadet getirdim, o anda çocuklarim ve esim aklima geldi, onlari geride birakmak istemedim. Büyük bir patlama oldugu için insanlar havaya uçustu. Çok kötü yaniklar oldu, çok sükür onlarin arasindan kurtulduk. Aralarinda akrabalarim vardi, çogu da evli ve çocuklari vardi. Birçogunu yanarken gördüm. Sonra hastaneye kaldirildim, Türkiye’ye getirdiler, burada bir ay sonra en yakin arkadaslarimin, akrabalarimin ölüm haberini aldim ve bu beni çok üzdü ama elimden hiçbir sey gelmiyor. Onlarin da çocuklari vardi gözlerimin önünde yandilar. Bir yandan unutmaya çalisiyorum bir yandan unutamiyorum hep aklima geliyor. Ilk geldigimizde açikçasi çok ümitli degildim, yaralarim çok derindi. Geldikten sonra bize 7-24 burada çok iyi baktilar. Özellikle Mustafa Hoca ve ekibine çok tesekkür ediyorum. Libya’daki sevdiklerime sunu söylemek istiyorum; Türkiye bize çok iyi bakiyor, herkes bizimle çok iyi ilgileniyor. Türkiye’de degil, sanki Libya’daymisiz gibi onlarin da içi rahat olsun. Bizim hiçbir sikintimiz yoktur” seklinde konustu.

“Ilk geldigimizde bizim çok ümidimiz yoktu”
Patlama sonrasi halini aklina getirdiginde iyilesmeyecegini düsündügünü anlatan ve gerçeklestirilen tedaviyle çok iyi bir noktaya geldigini belirten evli ve 2 çocuk babasi olan Adill Ali Mohammed Etaher, “Gece 3-4 civarinda patlama gerçeklesti. Bundan fazlasini ben de hatirlamiyorum. Patlama olduktan sonra bizi hastaneye götürdüler, ilk yardim yapildi. Biz 7 hastayi Türkiye’ye sevk ettiler. Ilk geldigimizde bizim çok ümidimiz yoktu, burada çok iyi karsilandik. Bizimle geldigimizden beri çok çok ilgilendiler, onlarin sayesinde iyilesmeye basladik. Bize tam olarak hayal gibi geldigi için sadece patlama anini hatirliyorum, ondan sonrasini, çalisma arkadaslarimi hatirlamiyorum” dedi.