Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası 22-29 Nisan
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanemizde, Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası 22-29 Nisan
kutlandı.
Ülkemizde bu alanda çalışan sayılı kliniklerden olan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Kliniğimizde farklı etkinliklerle primer immün yetmezlikler konusunda farkındalığı artırmak ve bu hastalıklara dikkati çekmek amacıyla pek çok etkinlik gerçekleştirdi. Bu kapsamda; Koordinatör Başhekimiz Prof. Dr. Mehmet Emin Kalkan, Nöroloji ve Ortopedi Hastanesi Başhekimimiz Doç. Dr. Mücahit Kapçı, Genel Hastane Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi İdris Kurtuluş ve hastane yönetimimiz; klinik çalışanlarımız, hasta yakını ve hastalarımız bir araya gelerek primer immün yetmezlikler farkındalıklar konusunda istişareler yaptılar. Hastane Yönetimimiz; tedavi gören çocuklarımıza moral vermek ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlayıp tek tek sohbet etmişlerdir.
Primer immün yetmezlikler, 2.000'de bir kişiyi etkileyen hastalıklar olarak tanımlanan nadir hastalıklar grubunda olmasına rağmen ülkemizde akraba evliliği oranının yüksek olması nedeniyle daha sık görülmektedir. Primer immün yetmezlik hastalıkları kapsamında 400 den fazla genetik bozukluk tanımlanmıştır. Bu hastalıkların çoğu kalıtsal geçiş gösteren bağışıklık sistemi bozuklukları olup enfeksiyonlara yatkınlığı arttırarak deri, solunum yolları ve bağırsaklar gibi pek çok organı etkilemektedir. Etkilenen bağışıklık sistemi bileşenine göre hastalığın başlangıç yaşı ve şiddeti değişmekle birlikte tekrarlayan ve ağır geçirilen enfeksiyonlar; yaşamsal organlarda yetmezliğe, geri dönüşümsüz hasara ve ölüme yol açabilmektedir. Bu hastalıkların nedenlerinin daha iyi anlaşılması ve erken tanı konulması; uygun tedavi, rehabilitasyon ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için çok önemlidir.
Antikor eksikliği olan bu hastalara 3 haftada bir damardan ilaç verilen IVIG tedavisi gerçekleşiyor. Ağır kombine immün yetmezliği olan hastalarda doğumdan itibaren kemik iliği nakli yapılması gerekiyor. Ancak enjeksiyon geçirmeden hastalığa tanı koyulamıyor.
Bu çalışmalar hastaların erken tanı almasını ve hastalığa özgü tedaviye kavuşmalarını hedeflemektedir. Öte yandan bu hastalıkla yaşayan bireylerin sosyal yaşamlarında iyileştirme hedeflenmektedir. Dünya çapında gerçekleştirilen primer immün yetmezlik haftası kutlamaların hastanemizde, katılan tüm sağlık çalışanı, hasta yakını ve hastalarımıza teşekkür ederiz.
21-29 Nisan Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası (Dünya Bağışıklık Yetmezliği Haftası) ve Dünya İmmünoloji Günü (Dünya Bağışıklık Günü) kapsamında hastalığa farkındalık için dikkat çekti.