Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, çevre ve sürdürülebilirlik politikalarını titizlikle uygulayıp israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesini
hastanemizde uygulayıp 'sıfır atık' belgesini aldı
Şehir Hastanemiz, tasarımdan inşaat aşamasına, inşaat döneminden de işletme sürecine geçen her aşamasında titizlikle sıfır atık projesini destekleyip daha yeşil, daha temiz yaşanabilir bir doğa ve dünya için çalışmaktadır. Tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların minimizasyonu, kaynağında ayrı toplanması, ara depolanması, atıkların taşınması, geri kazanılması, geri dönüştürülmesi ve bertaraf edilmesini esas almaktadır. Bu doğrultuda atık miktarını azaltıp geri dönüşüm ile milli ekonomiye katkı sağlamak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Elektronik Çevre Bilgi Sistemi’ üzerinden elde edilen verilere göre ‘Sıfır Atık’ stratejisi bakımından, açıldığı tarihten bu yana 51 ton kağıdın geri kazanımı ile 862 adet ağacın kesilmesi önlenerek 632.400 m3 kadar sera gazı engellenmiştir. Yeni üretime kıyasla 12 ton metal ve 37 ton plastik geri kazanımı ile % 95 enerji tasarrufuna katkı sağlanmıştır. Geri dönüştürülen 15 ton cam ile 1.500 litre, 37 ton plastik ile 97.486 litre petrolden tasarruf edilmiştir. 3 ton bitkisel atık yağ ile 2.690 litre biyodizel daha az kullanıldı. 432.307 kWh daha az enerji tüketildi ve bu sayede 33,2655 ton daha az hammadde kullanılarak tasarruf sağlandı.
Enerji ve Çevre Dostu, bir hastane olarak gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakma isteğimiz yer alıyor.
"Sıfır Atık" felsefesinin şehir hastanemizde hayat geçmesiyle;
❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalması,
❖ Çevre koruma bilincinin gelişimine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlılık” duygusunu sağlanması,
❖ Enerji ve Çevre Dostu Hastane olarak saygınlığının arttırılması sağlanmaktadır.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi:
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin katılımıyla Mayıs ayında hizmete açıldı.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu ve 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alana sahip.
2 bin 68 sismik izolatör ile depreme dayanaklı olarak inşa edilen ve 3 heliportu bulunan hastane 10 bloktan oluşuyor.
456’sı yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip hastane, özellikle servis ve yoğun bakım ihtiyacının olduğu pandemi dönemde önemli bir işlev üstleniyor.
30 bin metrekare kapalı alan içinde Erişkin, Çocuk, Travma ve Kadın Doğum olmak üzere 4 ayrı acil servis bulunuyor. Günlük asgari 7 bin hastaya hizmet verebilen düzeyde tanı ve tedavi üniteleri olan acil servislerde, negatif basınçlı odaların da bulunduğu ve gerektiğinde acil yoğun bakım şartlarının sağlanabileceği 226 gözlem alanı yer alıyor.
725 poliklinik odası, 3’ü hibrit toplam 90 ameliyathanesi ile hastane günlük 35 bin ayaktan hasta alabilecek ve 500 özellikli ameliyat yapılabilecek kapasitede.
Çocuk ve erişkinler için toplam 107 branşta hizmet veren şehir hastanesi en gelişmiş tıbbi cihazlar ve donanım ile ileri düzeyde tanı ve tedavi imkanları sunuyor. Ameliyat sırasında hastaya anestezi halindeyken ışın tedavisi uygulanabilen Xoft Intraoperatif Radyoterapi (IORT) sistemi de ilk defa şehir hastanemizde kullanılan hizmetlerden bir tanesidir.