Çocuk Kardiyoloji Kliniğinde 4 doçent, 4 uzman, ve 8 yan dal asistanı görev almaktadır. Klinik Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Erkut Öztürk, idari sorumlusu ise Doç. Dr. İbrahim Cansaran Tanıdır’dır. Klinikte, 39 yataklı çocuk kardiyak yoğun bakım ünitesi, 48 yataklı servis, 2 tanısal-girişimsel kateter anjiyografi (birisi elektrofizyolojik çalışma-kateter ablasyon odası olarak kullanılması planlanmıştır), 1 çocuk aritmi polikliniği ve 4 çocuk kardiyolojisi poliklinik odası bulunmaktadır.
Bölümde, doğuştan kalp hastalıkları (Konjenital kalp hastalıkları) ve sonradan oluşan kalp hastalıklarının hepsinin tanısı ve tedavisi yapılmaktadır. Doğuştan olan kalp delikleri (atriyal septal defekt, ventriküler septal defekt, patent duktus arteriyosus, komplet ya da parsiyel endokardiyal yastık defektleri), doğuştan ya da sonradan olan damar ya da kapak darlıkları (aort ve pulmoner kapak darlığı-yetersizliği, aort koarktasyonu, pulmoner arter ve dallarının darlığı, mitral ya da triküspit kapak darlığı-yetersizliği), aortik ark kesintisi, parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş, vasküler halkası olan hastalar, doğuştan mitral-triküspit kapak hastalıkları, kalbin sağda (dekstrokardi) - ortada (mezokardi) olması, doğuştan düzeltilmiş büyük damarların transpozisyonu, sistemik venöz dönüş anomalileri gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Siyanotik doğumsal kalp hastalıkları (Fallot tetralojisi, büyük damarların transpozisyonu, çift çıkışlı sağ ventrikül, çift girişli ve çift çıkışlı tek ventrikül, triküspit atrezisi, mitral atrezisi, intakt ventriküler septumlu pulmoner atrezi, ventriküler septal defekt-pulmoner atrezi, Fallot tetraloji-pulmoner atrezi, Ebstein anomalisi, trunkus arteriyosus, heterotaksi sendromları (sol-sağ atriyal izomerik hastalar), hipoplastik sol kalp sendromu, total anormal pulmoner venöz dönüş) tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Primer miyokard hastalıkları (hipertrofik, restriktif, dilate, noncompaction kardiyomiyopatiler), kemoterapi alıp kardiyomiyopatisi olanlar, aritmojenik sol-sağ- ventriküler kardiyomiyopatilerin tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Kalp kaynaklı tümerler, sistemik hastalıklarda kalp tutulumu yapan hastalıklar (metabolik, genetik, romatolojik, hematolojik, tiroid hastalıkları), kalp ve damar yapısını tutan genetik hastalıklar (Marfan sendromu, Ehler-Danlos sendromu, Loeys-Dietz syndromu), konjestif kalp yetersizliği, sistemik hipertansiyon, pulmoner hipertansiyon (akciğer basıncının yüksek olması) tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Kalbin kulakçık (supraventriküler erken atım ya da supraventriküler taşikardi) ve karıncıklarından kaynaklı ritim bozuklukları (ventriküler erken atım ya da ventriküler taşikardi), kalp hızının yavaş olduğu ritim bozuklukları(sinüs nod bozukluğu, AV blok), genetik aritmi sendromlarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Hastaların tanı ve tedavi amaçlı değerlendirildiği Çocuk kardiyoloji-Çocuk kalp cerrahisi ortak toplantı-konseyi haftada bir gün yapılmaktadır.
Fetal kalp hastalıklarının değerlendirildiği, bebekteki kalp hastalıklarının tanı ve tedavi amaçlı fetal ekokardiyografi çekimi ve aynı zamanlı fetal ekokardiyografi konseyi yapılmaktadır. Çocuk Kardiyoloji-Perinatoloji kliniğinin birlikte yürüttüğü, fetal ekokardiyografi konseyi, haftada bir gün olmak üzere Çarşamba günleri yapılmaktadır.
15 Kasım 2024