Gastroenteroloji

 GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ

 

Bölüm Hakkında Genel Bilgi

Gastroenterologlar karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas ve gastrointestinal sistem (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir. İç hastalıkları uzmanlığından sonra ek olarak 3 yıllık eğitimle yukarıda belirtilen sistemlerin hastalıkları konusunda uzmanlaşırlar.

Gastroenterolojinin modern anlamda ayrı bir uzmanlık dalı olması yenidir. Bu alanda ilk adım Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından atılmıştır. 20.11.1956’da yayımlanan Tababet Uzmanlık Tüzüğü’ndeki esaslara göre bağımsız bir ihtisas dalı olarak kabul edilmiştir. İlk kliniğin kurucuları Prof. Dr. Tevfik User ve Prof. Dr. Namık Kemal Menteş’tir.

Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar

Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ishal, karın ağrısı, bulantı-kusma, reflü, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri, mide ve bağırsak kanamaları, divertiküller, iltihabi bağırsak hastalıkları, sindirim sistemi polipleri ve kanserleri,  besinlere duyarlılık (Çöliak hastalık, fruktoz intoleransı), basur (hemoroid) gibi sindirim sistemi hastalıkları, hepatitler, safra taşları, pankreas iltihabı, karaciğer, safra yolu ve pankreas kanserlerinin tanı ve tedavisi yapılan hastalıklardır.

Özellikli İşlemler

Gastroskopi, kolonoskopi, endoskopik retrograd kolanjio pankreatografi, endoskopik ultrasonografi, kistogastrostomi, endoskopik mukozal diseksiyon, endoskopik submukozal diseksiyon gibi girişimsel işlemler uygulanmaktadır. Özofagus manometrisi ve pHmetri yapılmaktadır.

Bölüme Bağlı Üniteler

Gastroenteroloji kliniği; yataklı servis, poliklinikler, endoskopi ünitesinden oluşmaktadır.

Nasıl Muayene Olurum?

İç hastalıkları ve aile hekimleri tarafından yeşil alan açılan hastalar MHRS sistemi üzerinden randevu alabilmektedir.

Adres

Yataklı servis B blok 8.katta, poliklinikler B blok B1 alanında, endoskopi ünitesi F blok F4 alanında yer almaktadır.

Sık Sorulan Sorular

-Endoskopi nedir, nasıl yapılır?: Ucunda kamera olan bükülebilir bir aletle ağızdan girilerek yapılan incelemeye gastroskopi, anüsten girilerek yapılan 1,5-2 metrelik kalın bağırsak incelemesine kolonoskopi denir. İşlem esnasında damardan sakinleştirici ilaçlar verilir.

-Gastroskopi hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?: Polipler, tümörler, iltihabi değişiklikler, kanamaya yol açabilen damarsal genişlemeler görülebilir. Patolojik inceleme için biyopsi alınabilir, polipler tamamen çıkarılabilir.   

-Gastroskopi nasıl yapılır?: Lokal anestezik sprey ile boğaz uyuşturulur. Hasta sol yan olacak biçimde yatırılır. Ağızdan girilerek inceleme yapılır. İşlem sırasında rahatça nefes alınabilir, ağrı hissedilmez, yalnızca havanın gerginliği hissedilir. Damardan sakinleştirici verilebilir.    

-Reflü hastalığı nedir?: Mide sıvısı veya midedeki gıdaların yemek borusuna geri gelmesidir. Göğüste yanma, ağza ekşi-acı su gelmesi, gerginlik, yutma güçlüğü başlıca belirtilerdir.                                                                                                                                                  

-Kolonoskopi yapılması ne zaman gereklidir?: 45 yaşın üstündekilere 5 yılda bir tarama amacıyla kolonoskopi yapılmalıdır. Polip saptanması halinde çıkarılması kolon kanseri için önleyicidir. Makattan kanaması olan, gaitada gizli kan pozitif bulunan, demir eksikliğine bağlı kansızlığı saptanan, ailede bağırsak kanseri ve polip hikayesi olan, geçmeyen ishal, kilo kaybı, dışkılama alışkanlığında değişiklik, tedavi ile geçmeyen karın ağrısı, görüntülemelerde şüpheli görünüm saptanan kişilere kolonoskopi yapılmalıdır.

-Kolonoskopi işlemine nasıl hazırlanılır?: 48 saat süren sıvı diyetini takiben işlemden bir gece önceden yazılan bağırsak boşaltıcı ilaçlar, tarif edildiği gibi kullanılmalıdır. İshal olunacağı için bol su alınmalıdır.

-Endoskopinin yan etkileri nelerdir?: En büyük komplikasyon delinme riskidir. Bu risk çok düşük olup; olduğu takdirde cerrahi müdahale gerektirebilir. Biyopsi veya polipektomi yapılan hastalarda işlemden sonra kanama olabilir.

Gastroenteroloji Kliniği olarak;

·         Sindirim sistemi hastalıklarından korunma, tanı ve tedavi konusunda çalışmalar yapmayı,

·         Klinik standartları geliştirmeyi, asistanların eğitimine katkıda bulunarak gastroenteroloji alanında gereksinimleri karşılayacak uzmanlar yetiştirmeyi,

·         Hastalarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz.

Klinikle İlgili Anahtar Kelimeler

Gastroenteroloji, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları, pankreas, hemoroid